Assalamualaikum dan selamat datang ke entri terbaru...
Salam buat ahli keluarga dan kawan-kawan semua, entri ini adalah tentang kejadian 4 ke 5 minggu lepas iaitu saya demam denggi diikuti oleh mak pada 2 minggu lepas.
sakit juga demam denggi ni, sejuk yang teramat sampai rasa macam menyucuk ke hati bila sentuh air, sendi2 pula memang sakit dan berdenyut je rasa..
okie jom cerita tentang sup ketam plak...alhamdulillah lepas diamalkan minum sup ketam setiap hari platlet darah semakin naik,,
info
kajian ringkas mendapati ketam mengandungi sejenis protein tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sidrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdara, platelet mungkin akan jatuh ketahap paling minima,yang akan membawa maut.
Gambar dibawah ni sup ketam yang disediakan untuk mak ketika mak tidak sihat,,alhamdulillah keadaan mak dah sihat ^_^
1. Beli ketam - ketam ni beli kat mydin, 2 ketul RM 12.00 (mintak potong 2 trus kat mydin tu)
2.Pembersihan - Cuci bersih2 ya, buang bendasing yang ada.
3. Serai - Ambil serai sebanyak 5 batang di blakang rumah (mudah untuk hidup jika ditanam)
4. Potong 3 lebih kurang 4inch, jadi 5batang x 4potongan = 20,,heee,,byak kan,,
Step masak.
1. masuk ketam
2. masuk air dalam kuali.
3. campak serai byak2,
4. bukak api kuat
5. tutup kuali,
6. bila mendidih masukkan garam secubit.
7. sup ketam yang fresh telah disediakan :P
-
-
-
-
-
tengok ketam merah then stop kan ler api dapur ya
-
-
-
tengok ketam merah then stop kan ler api dapur ya
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Alhamdulillah. dapat juga siapkan sup ketam untuk mak yang tercinta :P
Heee..
2 comments:
bagusnya...
nak soleh ni..
pulok,,insyaAllah,, heee....
Post a Comment