Nuffnang

Follower yang Sentiasa Memberi Sokongan

Wednesday, August 29, 2012

Zikri Zaki - Learn architecture, sleep architecture,eat architecture, play with architecture and dream about architecture.. ^_^


Assalamualaikum. wtb...

Hai .... Heee, for the first time post something kat blog ni... nk share about designing a bangalow... Anyone insterested in architecture field boleh la nk exchange idea or beri tunjuk ajar.... hehehe :D

Today im gonna share with you guys a little bit about architectural design..

Architecture ni sebenarnya tersangat2 lah subjektif, like my lecturer said " Wrong is right" haha.... so bila dah 4 tahun belajar dalam bidang ni, baru tau kenapa design bangunan berbeza-beza dan ada sebab2 nya tersendri in order to create a quality and unique design.. 


Facade View - Human Eye


This image shows that facade view of bungalow.... modern contemporary design.. play with vertical and horizontal element, with simple a simple design of component., large opening facing north and south and (will be added shading device) at east and west side of this bungalow... 

Design Tips and Strategy :

      * Site Visit
      * Site Analysis must be done in order to get a good overall analysis to overcome problems. 
      * Sustainability
      * Architectural Style
      * Facade Treatment To have a good facade

Hehe ni antara tips2 yg boleh dishare.... Klu nk tau dengan lebih mendalam kena la follow slalu blog ni.... :D
Saya budak baru belajar, klu ada apa2 yg boleh dipertingkatkan sila lah share info... 
Arial View - Front
View to Car Porch and the left side of the bungalow


Ni pun render biasa2 je, xde colour pun..... just untuk nk dapat kan impression of modern style of bungalow.. sebab before this, it was a conventional type punye bungalow..

Banyak lagi yg nk dishare.... so wait for it... hehe..... ;)

Saya budak baru belajar, klu salah tolong tunjukkan... ^_^

Wassalam.. wbt..... Zikri zaki (Zz)




9 comments:

solehah yahaya said...

tolong design rumah sy boleh..heeee ;)

zikri zaki said...

boleh..... :) bila nak?

zainul zaki said...

good job,,,truskan usaha...

ct mastura said...

cantikk....

zainul zaki said...

Cost nya Pun sudah tentu cantik

siti mastura said...

mat zikri...design rumah omar family plsss...

zikri zaki said...

boleh je auntie... hehehe tapi kena btul2 nk buat la... bagi sy pelan tapak =)

zainul zaki said...

auntie tlg promote link ni kat fb eh,,heee

http://sophieparisputra.blogspot.com/

http://institusiomar.blogspot.com/

http://crazybeed.blogspot.com/

siti mastura said...

zainul..ok no problem nep...

Nuffnang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...